11 januari 2013

Jag tänker på våldtäkter

... och jag tänker på tre saker.

Jag tänker på den tjugotreåriga kvinna som blev brutalt våldtagen på en buss i New Delhi. Fem män förgrep sig på kvinnan innan de kastade ut henne på vägen medan bussen fortfarande var i rörelse. Två veckor senare dog hon av sina skador. Försvaradvokaten Manohar Lal Sharma, som företräder tre av de fem män som står åtalde, skyller på offret. "Until today I have not seen a single incident or example of rape with a respected lady", ska Sharma ha sagt enligt nyhetstjänsten Bloomberg.

Det andra jag tänker på är den republikanske kongressledamoten Todd Akins uttalande i en tv-intervju i somras. På frågan om abort borde tillåtas för våldtagna kvinnor hävdade Akin att "the female body has ways to try and shut that whole thing down". Med "that" syftas på graviditet. Våldtagna kvinnor kan inte bli gravida.

Sen är det en tredje sak också. Jag tänker på uttrycket att känna sig våldtagen som ibland används för att beskriva hur det är att bli utsatt för något dåligt, äckligt eller på annat sätt icke-önskvärt. "Mina öron blir våldtagna av den här musiken", "mina smaklökar blir våldtagna av den här maten". Eller som i det här fallet, gamers som känner sig våldtagna av ett spelföretag.

Lite fakta är på sin plats.

Enligt Brottsförebyggande rådet (BRÅ) anmäldes 17 100 sexualbrott under 2011. Det går även att läsa att en så stor andel som 98% av de misstänkta är män, medan majoriteten av offren är kvinnor.

På vårdguidens hemsida står att "preventivmedel och preventivmetoder skyddar mot oönskad graviditet". De preventivmedel som räknas upp är p-piller, p-ring, p-plåster, mini-piller, hormonspiral, mellandosspiral, p-stav, p-spruta, kondom, femidon, pessar och kopparspiral. Som preventivmetoder nämns billingsmetoden, säkra perioder, p-dator, avbrutet samlag och amningsmetoden. Ingenstans finns någon information om att våldtäkt skulle förhindra oönskad graviditet.

I en rapport från Statens medieråd om barn och ungdomars spelanvändning framgår det att 60 % av flickor 12-16 år spelar sällan eller aldrig, mot 11 % av pojkarna i samma ålder. Betydligt fler pojkar än flickor med andra ord. Ett rimligt antagande är därför att de upprörda spelarna i tidigare nämnda artikel torde vara av manligt kön.

Utifrån detta drar jag följande slutsatser:
1) Den som kan beskyllas för våldtäkt är den som begått den, inte den som utsatts för den.
2) Våldtäkt kan visst leda till graviditet.
3) Att bli besviken över ett spel är inte jämförbart med att bli våldtagen. Dessutom behöver de unga män, som majoriteten av dessa gamers är, aldrig uppleva den rädsla och oro som kvinnor ständigt bär på, rädslan för att bli utsatt för ett sexuellt övergrepp - och dessutom få skulden för den.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar