18 december 2012

Why won't you talk about it?

Du plockar upp din smartphone och skriver 100+ tecken på Twitter, avslutar för att vara på den säkra sidan med en hashtag typ #sdgate #tintingate #pepparkaksgate eller vad som gäller just idag. Du kollar snabbt dn.se och länkar okommenterat (eller betonar med ett "precis så"/"blir så trött") en debattartikel så att dina i regel likasinnade vänner på Facebook ska se och hålla med. Eller länkar vidare från gruppen Vita kränkta män för att ni ska kunna skratta åt stolligheten. Du får dina ryggdunkningar och kan luta dig tillbaka och känna att du har bidragit till "debatten".

Oj vad folk har åsikter och är engagerade på internet, så roligt! Och så himla bra att vi för fram viktiga ämnen för diskussion i sociala medier. Well, problemet är att det oftast stannar där, i slutna grupper, i fåordiga uppdateringar. 2012 är det svenska debattklimatet inte mer upphetsande än så, reflektionerna och djupet har nästan helt och hållet upphört att existera. Vi har slutat prata och debatten på riksnivå går i mångt och mycket också ut på upprepade bråk i samma sandlåda. Hinkar kastas utan att någon funderar över orsaken, viktigare att tycka än att tänka. Vi söker oss till det snabba och konkreta, men vilket resultat?

Du följer, retweetar och bekräftar andra med exakt samma åsikter och du har din homogena bekantskapskrets på Facebook. Istället för att mer ingående diskutera med någon av annan åsikt sitter vi passiva, tryggt avskärmade från det samhälle vi ändå ska ge oss på att tycka till om. Det kanske låter raljant och det är till viss del en tillspetsning, men i vår jakt på bekräftelse och positionering tycks det inte finnas tid för samtalet längre. För vem vet när nästa #gate är här? Då gäller det att snabbt vara framme och tycka, eller?

Inför 2013 önskas ett vitalt samtal bortom sandlådan, där fler tar vågar lämna sin comfort zone för att söka det. Det kan verka skrämmande, men resultaten av motsatsen skrämmer mig oerhört mycket mer.

5 kommentarer:

  1. Tre exempel på hur debatten år 2012 lyfts från sandlåda till riksnivå:

    Vita kränkta män
    Ta håret tillbaka
    SD-skandalen

    I övrigt sprids många protestlistor, information om demonstrationer och möten, via nätforum, till personer som annars kanske aldrig blivit informerade. Detta om något har väl en avgörande roll för politiken?

    Men jag håller med i din tes att det vore bättre om fler engagerade sig, detta kan dock göras på olika sätt, t.ex. genom aktiva nätdiskussioner.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som jag skriver är inte min invändning att frågor lyfts till riksnivå, utan att debattklimatet också här (som på sövande riksdagsnivå) handlat mer om samma sorts gnäll och ovilja att förstå som finns bland nätkommentarer.

      Att information och olika typer av möten sprids är naturligtvis odelat positivt. Det jag vänder mig mot är den typ av slappa duktighet som innebär att en länkar en bra text om SD, men aldrig ens haft en tanke på att sätta sig ner och prata med en anhängare till partiet.
      Internet är fantastiskt för informationsspridning och för likasinnade att sluta samman. Men jag tror att det har funnits och fortfarande finns en övertro på att internet ska vara plattformen för ett mer öppet samtal.

      Men förstås, frågan är så klart mer komplex än att jag kan skriva om allt i en läsvänlig text. Inlägget var bara en aspekt.

      Radera
  2. Ah, missuppfattade då.

    Jo, jag är klar med att diskussioner via nätforum i vårt land inte är att föredra. I andra länder kan det ha en viktigare funktion eftersom en där inte alltid kan diskutera face to face (t.ex. Arabiska våren).

    Och visst, i största allmänhet krävs det helt andra taktiker för att de verkliga diskussionerna ska få genomslag. En förändring som krävs för detta är bland annat att makten (läs:staten och kapitalet) inte tillåts ta beslut bakom "låsta" dörrar, men för att få en sådan önskvärd förändring krävs att politiken förändras. Tills dess kan vi endast mobilisera oss och det är vad jag syftar att internet är bra till.

    SvaraRadera
  3. Mobiliseringen måste i sin tur givetvis skrida till verk = vad du syftar på (och jag givetvis håller med om).

    SvaraRadera
  4. plus mycket roligt att du skriver det här på bloggen som hur-många-är-det-som läser.

    SvaraRadera